Bel ons op 059 70 70 92 of via 0495 92 19 92.

Urolithiasis of blaasstenen

Urolithiasis betekent letterlijk het voorkomen van stenen in de urinewegen. Bij onze huisdieren zien we deze vnl verschijnen in de blaas of urineleider (lagere urinewegen) in tegenstelling tot de mens die meer de neiging vertoont om nierstenen te ontwikkelen.Er zijn verschillende factoren die het vormen van deze stenen gaan uitlokken:
1. voeding
2. geslacht
3. obesitas of overgewicht
4. stressfactoren
5. hypercalcemie (te veel calcium ''kalk'' in het bloed)

De voeding is in dat opzicht zeer belangrijk dat ze de samenstelling van de urine en vooral de zuurtegraad van de urine bepaalt. Onvoldoende kwalitatieve of onjuiste voeding kan aanleiding geven tot blaasgruis-/blaassteenvorming alsook blaasontstekingen.
Deze zuurtegraad zorgt ervoor dat sommige kristallen kunnen neerslaan en samen gaan klitten tot een steen.
Microscopisch onderzoek van de urine van uw kat kan uitsluiten of er dergelijke kristallen, de voorlopers van de stenen, aanwezig zijn.

Katers en dan vooral gecastreerde katers hebben meer aanleg tot het vormen van dergelijke stenen. Al dient gezegd dat steenvorming ook bij kattinnen gezien wordt (zie voorbeeldfoto).
De reden waarom gecastreerde katers meer aanleg hebben tot blaassteenvorming ligt in het feit dat ze meer neiging hebben tot het ontwikkelen van overgewicht. Het is belangrijk als dierenarts te vermelden dat na castratie de kater een minder energieke voeding nodig heeft zodat zijn lichaamsgewicht mooi op peil blijft.
Vroeg gecastreerde katers hebben ook een juvenielere penis met smalle urinebuis en hierdoor ook meer neiging tot blaasobstructie bij het vormen van gruis. Ideaal wordt een kater gecastreerd vanaf 6 maand, indien mogelijk wordt gewacht tot 10 maand. Al wordt er nu (anno 2010) opnieuw aan de Universiteit van Gent een studie gedaan om te kijken of dit laatste wel klopt, het tijdstip van castreren. Want we zien de blaasobstructies even goed nog bij laat gecastreerde katers. Zeker is dat het een aandoening is waarbij meerdere oorzaken een rol spelen.

Stressfactoren geven aanleiding tot gedragsveranderingen bij de kat waardoor ze minder zal gaan drinken, minder gaan plassen. Zo wordt ook de kans op blaassteenvorming alsook blaasontsteking verhoogd. Een constant propere kattenbak is in deze urineweg-problematiek dan ook heel belangrijk.

Het gevaar van blaassteenvorming schuilt in het ontwikkelen van een blaasobstructie. Hierbij verstoppen de steentjes de urineleider en kan de constant gevormde urine niet meer naar buiten. Het gevolg hiervan is een erge acute nierblokkage die reeds binnen de 72u dodelijk kan zijn. Acute sterfte kan ook gezien worden ten gevolge worden van een blaasruptuur waarbij de blaas zodanig groot wordt en onder spanning komt te staan, dat ze barst. De gifstoffen van de urine komen dan in de buikholte terecht, hetgeen snel tot sterfte kan leiden.
Vooraleer dit gebeurt ziet u zeker eerst symptomen van een kat die steeds tracht te plassen en perst tijdens het urineren, regelmatig naar de kattenbak gaan, alsook verliezen van kleine druppeltjes urine en bloed. Al kunnen deze symptomen soms subtieler zijn bij sommige dieren.
Bel bij zulke symptomen onmiddellijk de dierenarts.

De meest voorkomende soorten stenen zijn struviet en oxalaat.
Door de spoedbehandeling van de dierenarts en het overschakelen op het juiste dieet, kunnen deze dieren geholpen worden.
Gruis kan vaak uit de blaas gespoeld worden, grotere stenen dienen chirurgisch verwijderd te worden.
Bij herval wordt bij de kater gekozen voor een penisamputatie. Hierdoor wordt, eenvoudig uitgelegd, de urineopening vergroot zodat de kater in de toekomst vlot kan plassen.

struvietkristallen Britse Korthaar kater

Bovenstaand een voorbeeld van struvietkristallen (blinkende meerhoekige blokjes) met ertussen roodbruine puntjes, nl rode bloedcellen in de urine.

Onze openingsuren

Maandag t.e.m vrijdag      
voormiddag: operaties + op afspraak
namiddag: op afspraak              
avond: 18u-19u30
Zaterdag              
voormiddag: 10u-12u
namiddag: spoed          
avond: spoed
Zondag              
voormiddag: spoed
namiddag: spoed          
avond: spoed